Lojistik ve Ulaşım

Kocaeli, Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer almakta olup, doğu ve güneydoğuda Sakarya, güneyde Bursa, batıda Yalova, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul’la, kuzeyde de Karadeniz’le çevrilidir. Kentin hem Karadeniz’e hem de Marmara Denizi’ne açılımı bulunmaktadır.
Kocaeli tarih boyunca yoğun ticari faaliyetlere sahne olmuş bir bölgede yer almaktadır. İlin lojistik gelişmişliğini olumlu etkileyen en önemli değişkenler, çevre illerin nüfusu ve limanların kapasitesi olmuştur.


İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan ana ulaşım arterleri üzerinde yer alan ve Türkiye’nin ekonomik başkenti durumundaki İstanbul’a komşu olan Kocaeli’yi sınai ve ekonomik açıdan öne çıkartan en önemli faktörlerden biri olarak göze çarpan lojistik avantajları, Osmangazi Köprüsü ve bağlantılı Gebze – Orhangazi – İzmir Otoyolu Projesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu ile son durağı Gebze’de yer alan Marmaray ile daha da artmıştır.

Kocaeli ili sahip olduğu İzmit Körfezi ile ayrıca bir liman kentidir. 35 liman tesisine sahip olan İzmit Körfezi yalnızca Kocaeli’nin değil çevresindeki İstanbul, Sakarya ve Yalova’nın da dışa açılan kapısı niteliğindedir. Kocaeli Liman Bölgesi’ndeki liman tesislerinde 2021 yılında toplam 81,3 milyon tonluk yük elleçlenmiş olup elleçlenen yük miktarı bakımından da Türkiye’deki 68 liman bölgesi arasında %15,4 ‘lük payı ile ilk sırada yer almaktadır. Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2021 yılı sıralamasında İzmit Körfezi Avrupa’nın en büyük 7. limanı olarak kayıtlara geçmiştir.

Kocaeli, daha çok Türkiye’nin en yoğun olarak kullanılan iki havaalanından biri olan Sabiha Gökçen Havaalanından faydalanmaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı, Kocaeli şehir merkezine 60 km uzaklıktadır. Bunun yanında, Cengiz Topel Havaalanı 2011 yılında sivil uçuşlara açılmıştır. Cengiz Topel Havalimanı, Kocaeli’nin Kartepe ilçe sınırları içerisinde bulunmakta, İzmit şehir merkezine 15 Km Adapazarı şehir merkezine 30 Km uzaklıktadır.

Kocaeli, jeo-stratejik konumuyla, ulusal ve uluslararası yük taşımacılığında güçlü bir konuma sahiptir. TCDD tarafından Kocaeli’ne kurulan Köseköy Lojistik Merkezi demiryolu taşımacılığında önemli bir merkez haline gelmiştir. Köseköy Lojistik Merkezi’nin konumu, D-100 ( E5) karayoluna 500, TEM otoyoluna ise 1.500 metre mesafede yer almaktadır. Bu bölge, büyük üretim tesislerine ve araç depolama alanlarına yakınlığı ile demiryoluna ihtiyacın fazla olduğu yerlerden biri olma özelliği taşımaktadır.